Karp BIO na kapuście z grzybami
CZAS: 1h | LICZBA PORCJI: 2 | DANIE: obiad
Karp na kapuście z grzybami brzmi jak… święta! Bo czy jest coś bardziej świątecznego niż potrawy z kapustą i grzybami? Zwykle na wigilijnym stole karp leży w ich sąsiedztwie. Tu jednak proponujemy miks, który zadowoli każdego miłośnika ryb i świątecznych dań. Tradycja do kwadratu! W dodatku przepyszna, bo połączenie kiszonej kapusty, jesiennych grzybów i kruchego, delikatnego w smaku karpia to raj dla podniebienia. My lubimy sobie tak smacznie dogodzić w święta i wam również gorąco to polecamy. Smacznego!
SKŁADNIKI
- 1 filet nacinany z karpia bio z Zawólcza
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 100 g cebuli
- 150 g suszonych grzybów
- 100 g masła klarowanego
- 500 ml bulionu warzywnego lub rybnego
- kminek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE
Do przygotowania tego pysznego, wigilijnego dania z karpiem, będziesz potrzebować kilku akcesoriów. Przygotuj deskę do krojenia, nóż do siekania, kilka misek/talerzy, większą patelni, drewnianą łyżkę do mieszania i półmisek.
- Na początku przygotowań wyjmij filet nacinany z karpia BIO, przepłucz i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie odłóż na talerz, tak aby ryba mogła powoli nabierać smaku.
- Gdy karp będzie czekał, przygotuj bazę do potrawy. Weź kiszoną kapustę, przepłucz zimną wodą i odciśnij, a gdy będzie już odciśnięta, posiekaj drobno i przełóż do osobnej miski.
- Teraz wypłucz i namocz grzyby w osobnym naczyniu, tak aby dobrze zmiękły. Posiekaj też drobno cebulę i odłóż na talerz.
- Na patelni na wolnym ogniu rozpuść połowę masła klarowanego. Kiedy masło się rozpuści, dodaj do niego namoczone grzyby i posiekaną cebulę. Przemieszaj i zeszklij całość tak, aby cebula nabrała złotego koloru.
- Do podsmażonej bazy dodaj teraz kapustę. Podlej wszystko bulionem, przemieszaj kilka razy i duś całość tak długo, aż kapusta zrobi się miękka.
- Podczas duszenia dopraw mieszankę kminkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Przemieszaj. Gdy kapusta będzie już miękka, dodaj też sól i pieprz do smaku, według uznania.
- Kapustę z grzybami przełóż na półmisek i wróć do przygotowywania karpia.
- Na osobnej lub oczyszczonej patelni rozpuść drugą połowę masła klarowanego. Następnie usmaż filet z karpia z obu stron, tak aby ryba była miękka, ale nie rozleciała się.
- Usmażony filet z karpia przełóż do półmiska z kapustą i grzybami, układając rybę na wierzchu. Gotowe!
PODANIE
Karp na kapuście z grzybami pięknie prezentuje się na ładnym, podłużnym półmisku. Tak też najwygodniej się nim dzielić, a dla nas to właśnie idealna potrawa do dzielenia się. Tutaj każdy może wziąć na talerz dokładnie taką porcję, jaka mu odpowiada.