Tatar z karpia

CZAS: 30 min. | LICZBA PORCJI: 4 | DANIE: przystawka

Tatar z karpia to jedna z naszych ulubionych przystawek z karpiem BIO w roli głównej. Jest szybki w przygotowaniu, niezwykle prosty, a przy tym potrafi naprawdę zaskoczyć gości! Wszyscy przecież znają tatar. Jednak tatar z ryby to dla wielu coś zupełnie nowego. W naszym tatarze świeży karp występuje w towarzystwie korniszonów, marynowanych grzybków i cebuli. Te dodatki idealnie przełamują smak ryby, dzięki czemu całość jest wyrazista i świeża. Polecamy tę przystawkę na różne okazje. Sprawdzi się zarówno podczas świąt, jak i mniejszych uroczystości. Smacznego!

 

SKŁADNIKI

  • 1 filet z karpia BIO z Zawólcza
  • 1 cebula
  • 4 małe ogórki korniszony
  • 10 grzybków marynowanych
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z połówki cytryny
  • sól i pieprz
  • ziarna pieprzu czerwonego
  • świeży koperek

opcjonalnie do podania:

  • czosnek
  • chrupiące grzanki

 

PRZYGOTOWANIE

Tatar z karpia to proste i szybkie w przygotowaniu danie. Poza składnikami z listy powyżej przydadzą ci się: nóż do siekania, maszynka do mielenia mięsa (opcjonalnie), deska do krojenia, miska, talerz i coś do mieszania.

  • Zacznij od schłodzenia wybranych składników. Przełóż do zamrażarki filet z karpia BIO. Włóż do lodówki (niekoniecznie do zamrażalnika) cebulę, korniszony oraz grzybki marynowane. Kiedy minie 15 minut, wyjmij wszystko z powrotem.
  • Teraz posiekaj mięso i schłodzone dodatki. Przygotuj nóż do siekania i deskę, a następnie posiekaj drobno schłodzony filet z karpia oraz warzywa i grzybki. Jeśli chcesz, możesz również zmielić rybę w maszynce do mielenia, używając grubych oczek. Po rozdrobnieniu wszystkich składników przełóż karpia do miski, a warzywa i grzybki na talerz.
  • Pora doprawić mięso. Skrop je sokiem z cytryny, dodaj sól i pieprz oraz polej oliwą. Zamieszaj. Możesz sprawdzić, czy karp ma odpowiedni smak i w razie potrzeby użyć więcej soli i pieprzu.
  • Dodaj do całości posiekane warzywa i ponownie wymieszaj, aby rozłożyły się równomiernie.
  • Przełóż gotowy tatar na półmisek i udekoruj koperkiem oraz czerwonym pieprzem.

 

PODANIE

Tatar z karpia najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu lub lekko schłodzony. Jeśli musimy poczekać na gości, tatar ląduje na chwilę w lodówce. My w tym czasie przygotowujemy grzanki ze świeżego chleba i nacieramy je czosnkiem. Przed podaniem do stołu, przekładamy tatar na ładną miseczkę, a pieczywo układamy tuż obok.