Półdzwonka z karpia z pieca
CZAS: 50 min. | LICZBA PORCJI: 2 | DANIE: kolacja
Romantyczna kolacja przy karpiu? Czemu nie! Karp z pieca idealnie komponuje się z lampką białego, wytrawnego wina oraz świeżym pieczywem. W dodatku nie wymaga intensywnego przygotowania. Wystarczy go odpowiednio doprawić i włożyć do piekarnika. Kiedy karp z pieca będzie rumienił w wysokiej temperaturze, można spokojnie przygotować się na randkę. Smacznego!
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie dzwonko z karpia BIO z Zawólcza
- sól i pieprz do smaku
- oliwa
- świeże pieczywo
PRZYGOTOWANIE
To jeden z najprostszych przepisów z karpiem w roli głównej. Do przygotowania będziesz potrzebować: noża, deski do krojenia, półmiska i rozgrzanego piekarnika.
-
Przygotuj karpia do pieczenia. Wyjmij dzwonka z opakowania, a następnie przekrój na pół. Tak otrzymane półdzwonka przełóż na półmisek i skrop mocno oliwą z obu stron. Potem oprósz solą i pieprzem według uznania, także obustronnie.
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Ułóż rybę na ruszcie i podłóż pod nią tacę na tłuszcz, który będzie ściekał podczas pieczenia. Piecz karpia przez około 45 minut, aż stanie się rumiany i chrupki.
PODANIE
Karp z pieca najlepiej smakuje solo lub z dodatkiem świeżego pieczywa. Proponujemy ułożyć je na półmiskach, a obok ułożyć dwa talerze, lampki, białe, wytrawne wino… i randka gotowa!