Biały krem na karpiu BIO z grzankami

CZAS: 1h | LICZBA PORCJI: 6 | DANIE: obiad, kolacja

krem na karpiu

Krem na karpiu BIO z grzankami to nasza propozycja na chłodniejsze dni. Ta prosta w przygotowaniu zupa rybna dodaje nam energii, kiedy temperatura za oknami nieprzyjemnie spada. Jest bardzo sycąca, a przy tym delikatna w smaku. Zadowoli każdego miłośnika ryb i jednocześnie miło zaskoczy tych, którzy nie są przekonani do kremów z rybną wkładką. My lubimy ją z grzankami – chrupkie kawałki pieczywa świetnie przełamują delikatnie kremową konsystencję zupy. Pycha!

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetu z karpia BIO z Zawólcza (dwie tacki)
  • 2 litry mleka
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 żółtka jaj
  • pieprz i sól
  • 3 kromki chleba do grzanek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki (do dekoracji)

 

PRZYGOTOWANIE

Biały krem na karpiu BIO to potrawa, którą robi się stosunkowo szybko i prosto. Do przygotowania tej zupy rybnej będziesz potrzebować większego garnka do zagotowania wywaru, mniejszego – do zrobienia zasmażki oraz patelni i miseczki – do podsmażenia i przechowania grzanek. Przyda ci się też blender, a także nóż i deska do krojenia warzyw, pieczywa oraz karpia i łyżka do odmierzania pozostałych składników.

  • Na początku przelej mleko do dużego garnka i dodaj do niego dwie łyżki masła. Podgrzewaj całość na małym ogniu, pozwalając, aby masło się rozpuściło.
  • Kiedy mleko z masłem będą się podgrzewały, pokrój wszystkie warzywa na drobne kawałki i odłóż na bok. Wyjmij też filet z karpia BIO z opakowania i posiekaj rybę na mniejsze części.
  • Teraz dodaj rybę i warzywa do podgrzanego mleka z masłem i pozwól całości się zagotować. Gotuj wywar tak długo, aż karp i warzywa będą miękkie.
  • W międzyczasie przygotuj grzanki. Pokrój kromki chleba w drobną kostkę i podsmaż na oliwie, aby uzyskać małe grzanki. Możesz je doprawić wedle uznania. Po podsmażeniu, przełóż grzanki do osobnego naczynia.
  • Kiedy warzywa i ryba będą miękkie, skręć ogień, wyjmij je i zblenduj. Przetarte wrzuć z powrotem do garnka z wywarem. Przygotuj też białą zasmażkę z mąki i dodaj co całości, mieszając.
  • Na końcu zagęść wywar z ryb i warzyw żółtkami. Dopraw też solą oraz pieprzem – wedle uznania.

 

PODANIE

Krem na karpiu będzie dobrze smakował z przygotowanymi chrupiącymi grzankami. My lubimy dodać je do zupy dopiero po przelaniu na talerz, aby nie zmiękły zbyt szybko. Całość dekorujemy natką pietruszki, która dobrze smakuje z kremem i sprawia, że potrawa jest bardziej kolorowa. Smacznego!