Karp smażony z soczewicą i kaparami

CZAS: 1h | LICZBA PORCJI: 2 | DANIE: obiad

Lubimy niecodzienne przepisy z karpiem i to jeden z nich. Karp w wersji smażonej jest chyba wszystkim znany. Pod tą postacią często króluje na wigilijnym stole. Ale kto wie, że ta pyszna ryba doskonale komponuje się też z soczewicą oraz sosem na bazie wina, masła i kaparów? Dla nas to było prawdziwe odkrycie! I musimy przyznać, że sami byliśmy zaskoczeni. Jednak to była miłość od pierwszego wejrzenia i teraz chętnie wracamy do tych pierwszych smakowych uniesień. Karpia smażonego z soczewicą polecamy szczególnie do obiadu, ale sprawdzi się też podczas romantycznej kolacji. Smacznego!

 

SKŁADNIKI

soczewica:

  • 100 g zielonej soczewicy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • ostra papryka do smaku
  • 2 łyżki natki pietruszki

karp smażony:

sos do karpia:

  •  1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 40 g masła
  • 4 łyżki kaparów
  • 2 łyżki natki pietruszki

do dekoracji:

  • garść liści rukoli
PRZYGOTOWANIE

Do tego przepisu przydadzą ci się: garnek do zagotowania soczewicy, naczynie na ugotowaną soczewicę (może być miska), patelnia oraz talerz na rybę. Zaopatrz się również w nóż i deskę do posiekania przypraw oraz łyżkę.

  • Przygotuj zieloną soczewicę do gotowania. Opłucz ją, dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę oliwy. Zalej wodą i gotuj przez około 20 minut, aż soczewica będzie al dente.
  • Teraz czas ją doprawić. Odcedzoną soczewicę wymieszaj więc z pozostałą oliwą i posiekanym czosnkiem. Dodaj sok oraz skórkę limonki, miód i natkę pietruszki. Na koniec posyp ostrą papryką, solą i pieprzem. Wymieszaj i odłóż do miski.
  • Pora zająć się karpiem. Weź filet z karpia nacinanego i ułóż na desce lub talerzu. Oprósz solą i pieprzem po obu stronach, a następnie natrzyj oliwą z oliwek, także obustronnie.
  • Karp jest gotowy do smażenia. Zatem rozgrzej patelnię i smaż rybę przez około 5 minut, aż się zarumieni. Zmień strony i smaż karpia równie długo po drugiej stronie. Sprawdź, czy mięso jest wysmażone w środku. Jeśli tak, zdejmij patelnię z ognia i przełóż rybę na półmisek.
  • Przygotuj sos. Wlej wino na czystą patelnię, potem doprowadź do wrzenia i gotuj przez około minutę. Następnie dodaj masło oraz kapary i poczekaj aż masło się rozpuści. Teraz zmniejsz ogień i podgrzewaj całość przez około 4 minuty, aż sos się lekko zredukuje.
  • Zdejmuj zredukowany sos z ognia i dodaj do niego natkę pietruszki.

 

PODANIE

Dla tej dania warto przygotować większe talerze. Ułóż na nich soczewicę i rybę, a całość polej sosem i posyp garścią liści rukoli. Możesz ułożyć liście rukoli na talerzu, wokół potrawy.