Grillowane steki z karpia BIO

CZAS: 1,5h | LICZBA PORCJI: 4-6 | DANIE: obiad

Grillowane steki z karpia BIO tylko potwierdzają, że sezon na karpia trwa przez cały rok! Latem, kiedy jedzenie w plenerze to oczywista sprawa, a zapach grillowanych potraw unosi się w całym kraju, karp również ma swoje święto. Ta smakowita ryba to świetny wybór na grilla. Miłośników karpia ucieszy fakt, że nie muszą czekać na ulubione smaki aż do grudnia. Dla pozostałych karp z grilla będzie pysznym urozmaiceniem domowego grillowania. Karp grilluje się bardzo dobrze – steki z ryby są miękkie i soczyste, pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują. Potwierdzamy prosto znad grilla na naszym pięknym Zawólczu!

 

SKŁADNIKI

  • 2 opakowania dzwonka z karpia BIO z Zawólcza
  • 2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku i rozmarynu
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • pieprz
  • sól

 

PRZYGOTOWANIE

Zanim wrzucisz karpia na ruszt, przygotuj kilka akcesoriów. Dzięki nim przygotowanie aromatycznych steków z karpia pójdzie jak z płatka. Oprócz grilla (elektrycznego lub tradycyjnego) przydadzą ci się: półmisek do marynowania ryb, talerz na gotowe steki, miseczka do marynaty, nóż do siekania, łyżeczka i mała tarka. Możesz także użyć woreczka, jeśli wolisz marynować karpia w ten sposób.

  • Na początku wyjmij dzwonka z karpia BIO z opakowań, opłucz i odłóż na talerz.
  • Teraz zabierz się za przygotowanie marynaty. Opłucz i sparz cytrynę, a następnie zetrzyj do miski 1 łyżeczkę skórki z owocu. Wyciśnij sok z połowy cytryny, wymieszaj z oliwą i dodaj gotową mieszankę do skórki. Na końcu posiekaj ząbek czosnku i razem z pozostałymi przyprawami także przełóż do miski. Całość bardzo dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą marynatę.
  • Przygotowaną rybę natrzyj gotową marynatą. Możesz też przelać część marynaty do woreczka, wkładać do środka kolejne dzwonka i potrząsać, aby marynata dobrze oblała całego karpia. Tak zamarynowane kawałki ryby przełóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Pozostałą marynatę i pokrojone na połówki cytryny odłóż na bok – będą jeszcze potrzebne.
  • Teraz masz czas, aby przygotować grilla. Rozpal go odpowiednio wcześniej, tak aby po wyjęciu z lodówki i odczekaniu, ryba mogła trafić na rozgrzany ruszt.
  • Po odczekaniu wyjmij karpia z lodówki i odłóż na dłuższą chwilę, aby mięso ryby się ogrzało. Gdy już będzie w temperaturze pokojowej, natrzyj pozostałą marynatą.
  • Czas na grillowanie. Przełóż na ruszt kawałki karpia. Grilluj po 5-6 minut z każdej strony do uzyskania pięknego złocistego koloru i chrupkiej skórki. Zgrillowane odłóż na talerz.
  • Podczas grillowania upiecz też na ruszcie połówki cytryny – ich sok przyda ci się do podkreślenia smaku ryby tuż przed podaniem. Zgrillowane owoce również odłóż na talerz.

 

PODANIE

Grillowane steki z karpia BIO dobrze smakują solo. Choć przed podaniem koniecznie pokrop je sokiem ze zgrillowanych cytryn, aby podkreślić smak ryby. My lubimy też podawać karpia z rusztu w sąsiedztwie rozmaitych sałatek – nasz numer jeden to zielona sałatka z nowalijek z lekkim sosem vinegret. Smacznego!