Faworki z karpia BIO

CZAS: 30 min. (+noc) | LICZBA PORCJI: 12-18 | DANIE: przekąska

faworki z karpia

Faworki z karpia to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek imprezowych! W formie niewiele różnią się od klasycznych faworków. Jednak już pierwszy kęs daje do zrozumienia, że mamy do czynienia z czymś wyjątkowym. Najpierw przyjemnie chrupią, a potem rozpływają się w ustach – twoi goście długo nie zapomną tego połączenia. Nie sposób się od nich oderwać, mimo że te złociste, mięciutkie, delikatnie doprawione kawałki karpia szybko nasycą największego łakomczucha. Bez wyrzutów sumienia polecamy je na każdą okazję – Wigilię, Sylwestra, a nawet jako… wytrawną opcję na Tłusty Czwartek!

 

SKŁADNIKI

  • 2 opakowania płatu z karpia BIO z Zawólcza
  • 0,5 l mleka
  • 3 ząbki czosnku
  • mąka pszenna (do panierki)
  • pieprz (świeżo mielony)
  • sól
  • olej do smażenia
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki chrzanu (opcjonalnie do dipu)
  • 3 łyżki słodkiej śmietany (opcjonalnie do dipu)

 

PRZYGOTOWANIE

Do przygotowania faworków z karpia będziesz potrzebować półmiska do marynowania ryby, noża, dzięki któremu pokroisz karpia na kawałki, miski lub talerza do panierowania oraz głębokiej patelni i drewnianej łyżki do smażenia. Przyda ci się także większy talerz (lub kilka mniejszych) oraz drobne miseczki, jeśli wybierzesz wersję z dipem chrzanowo-śmietanowym.

  • W przeddzień uczty pokrój ząbki czosnku na drobniejsze kawałki, wrzuć do miski i zalej mlekiem. Następnie wyjmij płaty karpia z opakowań, opłukaj i zanurz w przygotowanej marynacie. Zostaw na noc lub przynajmniej na kilka godzin.
  • Kolejnego dnia odsącz i osusz płaty karpia. Gdy już będą suche, pokrój je na szerokie paski, każdy z nich nakrywając dodatkowo lekko pośrodku (jak ciasto na klasyczne faworki).
  • Po przygotowaniu wszystkich kawałków przewlecz rybę tak, aby uzyskać kształt faworka – obie końcówki filetu przełóż przez nacięty otwór na drugą stronę.
  • Gotowe faworki oprósz solą i pieprzem z każdej strony, a następnie skrupulatnie obtocz w mące.
  • Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Kiedy będzie naprawdę gorący, wrzucaj do niego kolejne faworki z karpia i smaż przez kilka minut.
  • Po usmażeniu faworków ułóż je na talerzu, najlepiej najpierw na papierowym ręczniku.
  • Kiedy skończysz smażyć faworki, opcjonalnie możesz przygotować dip chrzanowo-śmietanowy. W drobnej miseczce wymieszaj chrzan i słodką śmietanę w proporcjach 1:1. I gotowe!

 

PODANIE

Faworki z karpia powinny być zawsze pod ręką – ułóż je tak, aby każdy gość mógł po nie łatwo i szybko sięgnąć! Możesz ustawić je na jednym dużym talerzu albo na kilku mniejszych. Na miseczce obok każdego talerza podaj kawałek cytryny do skropienia ryby lub przygotowany dip.