Karp marynowany BIO z białym winem
CZAS: 1h | LICZBA PORCJI: 8 | DANIE: przekąska
Karp marynowany z białym winem to pyszna przekąska, którą warto mieć zawsze pod ręką. Kiedy nachodzi nas ochota na rybę, ale nie mamy czasu na gotowanie, karp ze słoika często nas ratuje! Smakuje wybornie – jest wytrawny i lekko kwaśny. Ze świeżym pieczywem sprawdza się i jako śniadanie, i kolacja. Dobrze też radzi sobie jako przystawka podczas rodzinnych spotkań i innych przyjęć. Gorąco polecamy!
SKŁADNIKI
- 1 kg dzwonko z karpia BIO z Zawólcza (dwie tacki)
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 kieliszek octu lub soku z cytryny
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 cebula
- 1 liść laurowy na słoik
- 4 ziarenka ziela angielskiego na słoik
- sól
PRZYGOTOWANIE
Marynowany karp robi się bardzo prosto. Będziesz potrzebować większego garnka do ugotowania wywaru, noża oraz deski do krojenia ryby i warzyw, a także miski na przechowanie kawałków dzwonko. Przyda ci się też szklanka i kieliszek do odmierzania płynów. I oczywiście słoiki, do których trafi zamarynowany karp.
- Wyjmij dzwonko z karpia BIO z opakowania i pokrój na średniej wielkości kawałki. Następnie oprósz z każdej strony solą i przełóż do miski.
- Pokrój warzywa (nie bardzo drobno) i włóż do garnka. Zalej dwoma litrami wody i zagotuj.
- Kiedy warzywa już odrobinę zmiękną, dolej do wywaru wino i ocet lub sok z cytryny. Dodaj też kawałki karpia i przyprawy. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 25 minut.
- Ugotowany wywar ostudź. Po ostudzeniu przełóż rybę i warzywa do słoików i zalej wywarem.
- Zamknij i odłóż słoiki, aby wszystko się przegryzło i odpowiednio zamarynowało. Przechowuj je w ciemnym i chłodnym miejscu.
PODANIE
My najchętniej jemy marynowanego karpia prosto ze słoika. Można jednak przełożyć rybę na miseczkę razem z warzywami i zajadać wszystko ze świeżym pieczywem. Kromka chleba lub bułka dobrze smakują też zamoczone w marynacie. Każdy sposób na tę przekąskę będzie dobry. Smacznego!