BIO hodowla karpia
Karpie mają u nas dobrze. Nasza BIO hodowla to dużo miejsca i naturalna przestrzeń, w której ryby mogą swobodnie żyć i dorastać. Dwadzieścia stawów stwarza idealne warunki do rozwoju karpi, naturalna dieta wspomaga ich zdrowy wzrost, a stała opieka weterynaryjna gwarantuje, że ryby są zadbane i zaopiekowane.
Gdzie żyją karpie?
Karpie na Zawólczu mają dla siebie aż 20 stawów. Łączna powierzchnia lustra wody wynosi 143 hektary. Ryby mają więc gdzie pływać. Każdy ze stawów ma swoją nazwę i pełni swoją rolę w BIO hodowli. Największy z naszych zbiorników to staw Rządowy; oprócz niego mamy tu na przykład staw Świerki, Golachowy oraz Pierwszy. Nazwy stawów odpowiadają ich przeznaczeniu, a czasem wynikają z ich lokalizacji lub otoczenia, w którym się znajdują. Dno stawów jest piaszczyste, a woda odpowiednio natleniona i w temperaturze, która sprzyja karpiom – monitorujemy ją na bieżąco.
NASZE STAWY
Czy wszystkie karpie pływają razem?
Nie, tylko karpiowi rówieśnicy. Korzystamy z systemu, który w XIX wieku wymyślił Thomas Dubish. To tak zwane przesadkowanie, a więc dzielenie karpi ze względu na wiek: starsze karpie trzymają się ze starszymi, a młode – z młodymi. Dodatkowo większe ryby pływają w większych i głębszych stawach. Młode muszą do tego dopiero dorosnąć – na początku pływają w stawach narybkowych.
Co jedzą karpie?
Kiedy tylko zgłodnieją, nasze karpie odżywiają się tym, co znajdą w stawach. Mogą buszować w nich dowoli i korzystać z tego, co oferuje natura. Młode karpiki żywią się planktonem; starsze poszukują większego pokarmu. Czasem są to drobne larwy i owady, a czasem większe mięczaki. Karpie to drapieżniki i lubią urządzać sobie polowania na dnie naszych zbiorników. Nie przeszkadzamy im w tym, to ich podstawowa dieta. Jednak od czasu do czasu karpie (szczególnie te rosnące) dostają od nas także dodatkowy zapas energii – wtedy dokarmiamy je zbożami, miedzy innymi takimi, które pochodzą z naszych ekologicznych upraw. Zimą karpie nie jedzą natomiast nic, bo zwyczajnie nie są wtedy głodne.
Zdrowie karpi
Na bieżąco monitorujemy, czy nasze karpie mają się dobrze i mają najlepsze warunki do tego, aby zdrowo rosnąć. Lekarz weterynarii, z którym stale współpracujemy, dba o naszych podopiecznych i o ich dobrobyt.
Jak długo rosną karpie?
Nim trafią do sprzedaży, nasze karpie dorastają przez 3 lata. Dojrzewają naturalnie, nie przyspieszamy ich wzrostu. Jednak dzięki technice przesadkowania dorastają szybciej o 2-3 lata niż w standardowych warunkach.
DORASTANIE KARPIA
Dorastanie narybku
Tuż po urodzeniu małe karpiki nazywane są wylęgiem. Wiosną 2-3 mm rybki trafiają do stawów narybkowych, które są wcześniej odpowiednio uprawione. Po kilku tygodniach są już na tyle duże, że oprócz planktonu jedzą to, co im dostarczamy. Pod koniec lata osiągają wagę 50-100 g, a w październiku są odławiane, selekcjonowane i znów wpuszczane do stawów. Narybek zimę spędza w stawie, który będzie jego domem w kolejnym roku lub w stawie zbiorczym, zimochowie. Tu jest głębiej, a woda jest dobrze natleniona – dzięki temu karpie witają kolejną wiosnę w dobrej kondycji.
Kiedy karp staje się kroczkiem
Wiosną karpie zaczynają nowy etap. Te, które spędziły zimę w docelowym stawie, żyją tam dalej. Karpiki, które zimowały w zimochowie odławiamy, badamy i na końcu przenosimy do nowego domu. Gdy robi się cieplej, ryby w stawie robią się głodne, więc szukają pokarmu. Pod koniec maja znów dostaną od nas dodatkowe pożywienie, wcześniej jednak żywią się same. Przez kolejne miesiące karpie jedzą, są próbnie odławiane, badane – i tak aż do października, gdy znów zaczynają zimować. W tym sezonie karpie osiągają wagę 250-400 g i stają się nastolatkami w rybim świecie, czyli kroczkiem.
Karp wkracza w dorosłość
Trzeci rok to dla karpi magiczna granica – w kolejnych miesiącach jedzą coraz więcej, rosną i stają się dorosłe. Gdy osiągają wagę 1200-2400 g, nazywamy je rybą konsumpcyjną. To szybkie dojrzewanie wymaga od nas dużej czujności. Przez całe lato monitorujemy jakość i natlenienie wody oraz zdrowie ryb. W październiku karpie są odławiane i przewożone do magazynów ryb. To zbiorniki z doskonale natlenioną, świeżą wodą. Można je nazwać poczekalnią – stąd już prosta droga do docelowego klienta lub do naszej przetwórni ryb, gdzie przygotowujemy nasze BIO produkty.
Zanim karpie trafią do ciebie
Po odłowach karpie trafiają do naszej nowo powstałej przetwórni. To tutaj przygotowujemy produkty, które przeznaczamy do sprzedaży. Pomagają nam w tym maszyny, dzięki którym ten proces przebiega sprawnie. Mniejszą liczbę ości w karpiach zawdzięczamy specjalnej nacinarce. Kształt dzwonko uzyskujemy przy pomocy dzwonkarki, a płaty – płatownicy. Dodatkowo wsparcie UE pozwoliło nam przystosować przetwórnię do odpowiedniego pakowania i przechowywania ryb – karpie zachowują świeżość dzięki komorze chłodniczej i pakowaniu w modyfikowanej atmosferze.
Certyfikaty BIO
Ekologiczny status karpi z naszej hodowli potwierdza certyfikat przyznany przez Ekogwarancję PTRE. To nie jedyny dokument, który gwarantuje, że nasze produkty są wysokiej jakości. Posiadamy też certyfikat przestrzegania Kodeksu Dobrej Praktyki Rybackiej, jedyny w Polsce uznawany przez Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej. Dzięki tym dokumentom możemy śmiało przyznać, że nasze karpie są BIO.