Jajka faszerowane karpiem wędzonym
CZAS: 1 h | LICZBA PORCJI: 12 | DANIE: przystawka
Nie wyobrażamy sobie wielkanocnego śniadania bez jajek faszerowanych karpiem wędzonym. Wszyscy domownicy na nie czekają i kiedy rano w niedzielę zasiadamy do stołu, to one znikają pierwsze. Jak to możliwe, skoro przecież to nie te święta? A jednak! Odkąd karp pojawił się w naszym życiu, towarzyszy nam przy każdej okazji. Karp to idealna ryba na Wielkanoc – szczególnie w wersji wędzonej. Świetnie komponuje się z jajkami, nadaje się do past, które możemy ustawić na wielkanocnym stole, lub po prostu… do skubania, bo jest gotowy do spożycia. Karp wędzony BIO, którego znamy z naszego gospodarstwa, jest bardzo delikatny i w tym tkwi cała magia! Jednak dość już tych zachwytów – przeczytajcie, jak prosto i szybko przygotować nasze ulubione wielkanocne jajka faszerowane karpiem i sami skosztujcie. Aha, i nie zapomnijcie podzielić się z domownikami. Smacznego!
INGREDIENTS
- 6 jajek (najlepiej z chowu ekologicznego)
- 100 g karpia wędzonego BIO z Zawólcza
- 1 średniej wielkości cebula
- 5-6 łyżek serka śmietankowego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- pieprz i mielona papryka chili
- ćwiartki cytryny (do dekoracji)
- wybrane zioła (do dekoracji)
PREPARATION
Przygotowanie tego przepisu jest niezwykle proste. Obok składników wymienionych powyżej, przyda ci się: większy garnek do ugotowania jajek, nóż do krojenia jajek, deska i nóż do posiekania karpia (opcjonalnie blender), miska i widelec do farszu oraz talerz, na którym ułożysz gotową całość.
- Ugotuj jajka na twardo. Poczekaj, aż nieco ostygną, a następnie obierz je ze skorupki i przekrój na pół. Teraz wyjmij z nich żółtka (przyda ci się łyżeczka) – postaraj się to zrobić ostrożnie, aby puste połówki białek za bardzo nie popękały. Wybrane żółtka przełóż do miski, a białka na razie odłóż na bok.
- Czas zająć się farszem. Posiekaj bardzo drobno karpia wędzonego BIO razem z cebulą. Jeśli wolisz, możesz użyć blendera i zmielić rybę oraz cebulę na delikatny mus przy pomocy tego urządzenia. Następnie przełóż mus do miski, w której znajdują się żółtka z jajek i całość wymieszaj.
- Do powstałej pasty dodaj pozostałe składniki. Do miski powinny teraz trafić: serek śmietankowy, musztarda, sok z cytryny, sól i pieprz (według uznania) oraz odrobina mielonej papryki chili (uważaj, aby nie przesadzić). Całość wymieszaj jeszcze raz, tak aby powstała jednolita pasta.
- Nafaszeruj białka przygotowaną pastą. Każde białko powinno być wypełnione po brzegi lub z lekką górką. Na końcu możesz udekorować całość mieloną papryką chili, ziołami oraz kawałkami cytryny (według uznania). I gotowe!
WAY OF GIVING
My lubimy podawać jajka faszerowane karpiem na kilku talerzykach – taki wariant sprawdzi się szczególnie dobrze na większym stole, gdzie talerzyki można rozłożyć w kilku miejscach, aby każdy miał do nich blisko. Całość dekorujemy ziołami. Jeśli został nam farsz z karpia, to podajemy go w osobnej miseczce (lub miseczkach) i wtedy służy nam jako dodatkowa pasta do pieczywa.