Dzwonka z karpia BIO w sosie orzechowym
CZAS: 1h | LICZBA PORCJI: 4-5 | DANIE: obiad, kolacja
Dzwonka z karpia w sosie orzechowym to może mało oczywisty, ale – wbrew pozorom – bardzo prosty sposób na przygotowanie naszej ulubionej ryby. Przy niewielkim wysiłku można uzyskać przepyszne połączenie, które zapadnie w pamięć na długo. Mamy tu miękkie, dobrze wysmażone mięso karpia w towarzystwie prażonych orzechów, a to wszystko skąpane w sosie na bazie białego wina… Tylko tyle i… aż tyle! Doświadczenie podpowiada nam, że to zdecydowanie wystarczy, by goście wyszli z Wigilii lub długo oczekiwanego spotkania bardzo zadowoleni…
INGREDIENTS
- 2 opakowania dzwonko z karpia BIO z Zawólcza
- 4 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 ml wytrawnego białego wina
- 0,5 szklanki orzechów siekanych (mieszanki lub ulubionego rodzaju)
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz (świeżo mielony)
- sól
PREPARATION
Do przygotowania dzwonków z karpia w sosie orzechowym będziesz potrzebować półmiska, którego użyjesz do przygotowania i podania ryby, miski lub talerza do panierowania, patelni wraz z narzędziem do przewracania ryby, sosjerki, a także noża i deski do siekania orzechów.
- Na początku wyjmij dzwonka z karpia BIO z opakowań, odpowiednio opłukaj, osusz i odłóż na półmisek. Tak przygotowaną rybę delikatnie skrop sokiem z cytryny, a następnie dopraw solą i pieprzem.
- W osobnej misce wymieszaj mąki pszenną i ziemniaczaną. Gdy panierka będzie gotowa, obtocz wszystkie kawałki ryby, które wcześniej trafiły na półmisek.
- Czas na smażenie. Rozgrzej masło klarowane na patelni, aż się całkiem rozpuści, a potem usmaż panierowane dzwonka z obu stron i odłóż z powrotem na półmisek.
- Kiedy usmażysz karpia, zmniejsz ogień do minimum i do tłuszczu spod ryby dodaj białe wino. Tak powstałą mieszankę zagotuj, aż wino odparuje, i przelej do sosjerki.
- Umyj patelnię i kiedy będzie sucha. Podpraż na niej posiekane wcześniej orzechy.
- Teraz połącz wszystkie składniki. Ułóż dzwonka z karpia na półmisku, posyp prażonymi orzechami, a następnie polej sosem z białego wina. Gotowe!
WAY OF GIVING
Dzwonka z karpia w sosie orzechowym najlepiej podać na dużym półmisku. Rybę można zjeść samą, ciesząc się jej smakiem bez żadnych dodatków. Jednak równie dobrze będzie smakować ze świeżym pieczywem. To ostatnie rozwiązanie ma dodatkową zaletę – po zjedzeniu karpia możesz użyć pieczywa do zebrania z talerza pozostałego sosu. W ten sposób nic się nie zmarnuje!