Karp BIO na kapuście z grzybami
CZAS: 1h | LICZBA PORCJI: 2 | DANIE: obiad
Carp on cabbage with mushrooms sounds like... Christmas! Because is there anything more festive than dishes with cabbage and mushrooms? Usually, carp is placed next to them on the Christmas Eve table. However, here we offer a mix that will satisfy every lover of fish and Christmas dishes. Tradition squared! Moreover, it is delicious, because the combination of sauerkraut, autumn mushrooms and crisp, delicate-tasting carp is a paradise for the palate. We like to treat ourselves to tasty treats during the holidays and we highly recommend it to you as well. Enjoy your meal!
INGREDIENTS
- 1 filet nacinany z karpia bio z Zawólcza
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 100 g cebuli
- 150 g suszonych grzybów
- 100 g masła klarowanego
- 500 ml bulionu warzywnego lub rybnego
- kminek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz
- sól
PREPARATION
Do przygotowania tego pysznego, wigilijnego dania z karpiem, będziesz potrzebować kilku akcesoriów. Przygotuj deskę do krojenia, nóż do siekania, kilka misek/talerzy, większą patelni, drewnianą łyżkę do mieszania i półmisek.
- Na początku przygotowań wyjmij filet nacinany z karpia BIO, przepłucz i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie odłóż na talerz, tak aby ryba mogła powoli nabierać smaku.
- Gdy karp będzie czekał, przygotuj bazę do potrawy. Weź kiszoną kapustę, przepłucz zimną wodą i odciśnij, a gdy będzie już odciśnięta, posiekaj drobno i przełóż do osobnej miski.
- Teraz wypłucz i namocz grzyby w osobnym naczyniu, tak aby dobrze zmiękły. Posiekaj też drobno cebulę i odłóż na talerz.
- Na patelni na wolnym ogniu rozpuść połowę masła klarowanego. Kiedy masło się rozpuści, dodaj do niego namoczone grzyby i posiekaną cebulę. Przemieszaj i zeszklij całość tak, aby cebula nabrała złotego koloru.
- Do podsmażonej bazy dodaj teraz kapustę. Podlej wszystko bulionem, przemieszaj kilka razy i duś całość tak długo, aż kapusta zrobi się miękka.
- Podczas duszenia dopraw mieszankę kminkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Przemieszaj. Gdy kapusta będzie już miękka, dodaj też sól i pieprz do smaku, według uznania.
- Kapustę z grzybami przełóż na półmisek i wróć do przygotowywania karpia.
- Na osobnej lub oczyszczonej patelni rozpuść drugą połowę masła klarowanego. Następnie usmaż filet z karpia z obu stron, tak aby ryba była miękka, ale nie rozleciała się.
- Usmażony filet z karpia przełóż do półmiska z kapustą i grzybami, układając rybę na wierzchu. Gotowe!
WAY OF GIVING
Karp na kapuście z grzybami pięknie prezentuje się na ładnym, podłużnym półmisku. Tak też najwygodniej się nim dzielić, a dla nas to właśnie idealna potrawa do dzielenia się. Tutaj każdy może wziąć na talerz dokładnie taką porcję, jaka mu odpowiada.