Wakacyjna sałatka z karpiem BIO

CZAS: 45 min. | LICZBA PORCJI: 3-4 | DANIE: obiad, kolacja, przekąska

wakacyjna sałatka z karpiem

Wakacyjna sałatka z karpiem BIO to doskonałe połączenie sezonowych składników i wędzonej ryby. Bób, młode ziemniaczki i świeże zioła przyniosą nam na stół smak i zapach lata. Przełamane aromatycznym, dymnym wędzonym karpiem stworzą niecodzienną i bardzo pożywną całość. Ta sałatka jest inna niż wszystkie, ale przypadnie do gustu miłośnikom ryb i sezonowych potraw. A do tego będzie bardzo pożywna i sycąca, więc świetnie sprawdzi się nawet jako osobne danie. Nic lepszego na wakacje wam nie polecimy!

 

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie karpia wędzonego BIO z Zawólcza
  • 0,5 kg bobu
  • 0,5 kg młodych ziemniaczków (małych)
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 0,5 pęczka koperku
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • pieprz (świeżo mielony)
  • sól (gruboziarnista)

 

PRZYGOTOWANIE

Zanim zabierzesz się do przygotowania sałatki, przygotuj garnki do ugotowania ziemniaków oraz bobu. Przyda ci się też: talerz na kawałki karpia wędzonego, mała miseczka na zioła i warzywa, ostry nóż oraz deska do krojenia. Na końcu będziesz potrzebować miski, w której wymieszasz składniki, i dużej łyżki do mieszania.

  • Na początku przepłucz dokładnie ziemniaki. Nie obieraj, przełóż umyte do garnka i ugotuj do miękkości, ale tak aby się nie rozpadały. Alternatywnie możesz upiec je z odrobiną oliwy w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
  • Kiedy ziemniaki będą się gotowały, przygotuj bób. Najpierw go przepłucz, a następnie ugotuj w osobnym garnku.
  • Ugotowane lub upieczone ziemniaki przestudź i przekrój na połówki. Ugotowany bób obierz ze skórki. Oba składniki przełóż do większej miski, w której będziesz mieszać sałatkę.
  • Teraz czas zająć się karpiem. Wyjmij wędzoną rybę z opakowania i pozbądź się wszystkich ości. Gdy już to zrobisz, rozdziel karpia na niewielkie kawałki i przełóż do miski z ziemniakami i bobem.
  • Pokrój rzodkiewkę na ćwiartki lub plasterki. Posiekaj koperek i szczypiorek. Rzodkiewkę i zioła dodaj do pozostałych składników w misce.
  • Wymieszaj delikatnie całość, tak aby wszystkie składniki się przeniknęły. Jednocześnie pilnuj, aby ryba i ziemniaki nie rozpadały się w trakcie mieszania.
  • Do sałatki dodaj oliwę z oliwek i posyp ją świeżo zmielonym pieprzem oraz gruboziarnistą solą, wedle uznania. Ponownie przemieszaj i gotowe!

 

PODANIE

Wakacyjna sałatka z karpiem BIO pięknie pięknie zaprezentuje się w na dużym półmisku. Może zarówno towarzyszyć innym daniom (szczególnie bezmięsnym) lub królować na stole jako główne danie obiadowe lub kolacja. Przed podaniem warto ponownie skropić sałatkę oliwą, a jeśli zostały nam zioła, odrobinę ją nimi udekorować.